dijous, 25 de febrer del 2010

Seminari -25febrer-

Una altra sessió de seminari, en la qual hem parlat de moltes activitats que queden pendents a desenvolupar durant el semestre. Sobretot de la setmana d'activitats extraordinàries que en breu tornarem a tenir.
Tot i això, la sessió s'ha iniciat amb la lectura sorpresa de la Laura Navarro, la qual ha llegit el poema "El casament del llapis i la goma". La Laura ha realitzat aquesta divertida lectura bastant bé, ja que no s'ho havia preparat i ha sabut posar el to en cada vers. Tot seguit, la lectura diaria l'ha realitzada l'Ethel Noguès. Ha escollit el llibre "Tretze cases i tres morts" de Carles Porta. Aquesta novel·la està basada en una història real, a més l'escriptor l'ha realitzada mitjançant una sèrie de diàlegs entre els diferents personatges que l'Ethel va interpretar molt bé, ja que va ser molt teatral la seva lectura.
Així doncs, tornarem a citar alguns del elements que cal realitzar en la lectura i així poder tenir-los present properament, ja que la següent sessió faré jo la lectura.

- Cal teatralitzar la lectura.
- Cal realitzar diferents tons per aclarir el canvi de personatge.

Als següents enllaços podrem veure els punts que hem establert per garantir una bona lectura i una bona comprensió: 10febrer i 11febrer.

En aquesta sessió també s'ha realitzat l'actualitat educativa a càrrec de l'Eduard Santos, la Laura Millán i l'Alba Mayol. Tots tres ens han introduit a mode de recull una sèrie de notícies que han estat present en aquestes darreres dues setmanes, tot seguit ens han explicat que no s'han basat pas en una notícia sinó que ha estat més una temàtica. Aquesta temàtica ha estat la d'agressió i violència, tant als alumnes, com a professors.
Per aquest motiu, la primera notícia que ens han explicat ha estat la que duu com a titular: "Un ex alumno mata a un profesor por sus malas notas" publicada a La Vanguardia. Aquesta explica que un ex alumne de ja 23 anys a Alemanya va entrar a la seva ex escola amb una arma blanca i una pistola i va agredir fins a la mort al seu ex professor perquè amb ell havia tret males notes, provocant el pànic dins l'escola.

La segona notícia que ens han argumentat ha estat: "Una profesora de Alabama mata a tiros a 3 colegas de la universidad" aquesta notícia a estat molt impactant, ja que a la mateixa universitat una setmana abans un alumne havia mort a un altre. El motiu que alega aquesta dona que va matar a tres dels seus companys va ser la imposibilitat d'accedir a una plaça com a professora titular.

L'última notícia publicada a El Periódico duu com a titular: "Unes mestres denuncioen mals actes en una guarderia de Girona" aquesta notícia explica que la directora obligava a les mestres que treballaven en la seva guarderia a fer empassar els vòmits dels nens i nenes a ells i elles mateixes, no netejar els bolquers i despertar-los amb aigua a vegades i fins i tot, no donar-los aigua quan tenien sed, aquestes mestres estaben sotmesses a fer-ho si no volien perdre la feina.

Com a títol personal penso que la violència a l'aula és inadmissible, però és més inadmissible encara que sigui per part dels i les mestres, doncs si som nosaltres mateixos que escollim la professió, hauria de ser per vocació i perquè pretenem garantir als infants una sèrie d'estímuls, d'estabilitat i d'afecte i ens veiem capaços per donar-los-ho, per aquest motiu penso que no té cap tipus de justificació i a més a més, és inhumà.
D'altra banda, no defenso pas les agressions als professors per part dels alumnes, ja que per sobre de tot som persones, i com a tal ens hem de respectar, és per aquest motiu que els mestres i els que ho serem d'aquí a uns anys, hauriem de tenir més present l'eina de respecte, com a eina de comunicació i convivència.

Aquí acaba la sessió del 24 de febrer.

dimecres, 17 de febrer del 2010

Seminari -17,18i24febrer-

Durant aquestes tres jornades es duen a terme les entrevistes personals amb la tutora i per la qual cosa no haurà sessions de seminari.

dijous, 11 de febrer del 2010

Seminari 11febrer-

Aquesta sessió de seminari ha estat iniciada amb la lectura del llibre "L’elegància de l'eriçó" de Muriel Barrly, exactament el capítol dos, que la Marta Pintos ha realitzat.
Desprès de la seva lectura hem tornat a establir algunes característiques que poden ser-nos útils per a l'activitat de lectura:

- Cal marcar les pauses i evitar els entrebancs per cansament, així doncs cal preparar bé la lectura del principi fins al final.
- Cal fer ''teatre'' i marcar diferents tons i marcar una entonació exagerada.

A més, per recordar les característiques de les que ja hem parlat, afegiré un enllaç on podem veure les característiques esmentades en la sessió pasada.

Tot seguit, la tutora ens ha parlat del llibre "Sóc mestre" que promou la Facultat de Ciències de l'Esport, Psicologia i Ciències de l'Educació de Blanquerna i que és un recull de petits records, vivències i coneixements que durant els seixanta anys que la facultat imparteix cursos universitaris ha recollit d'alumnes de diferents cursos i èpoques.
Ens hem repartit per grups i hem llegit cada dues o tres persones un text diferent per tal de tenir temps materials per llegir-los i comentar-los tots.
Personalment, m'ha tocat el text que duu com a títol Lluerna, en aquest es fa una comparació constant de totes les experiències que l'autora viu amb les sensacions que Blanquerna l'ha fet passar, així com les facilitats que estudiar dins de la facultat li ha donat.
A més, hem pogut observar que la dinàmica de la facultat on ara estudiem tants i tants alumnes s'ha anat adaptant a la societat que evoluciona constantment, però continua amb els mateixos ideals i les mateixes bases que quan començà fa seixanta anys.

Aquest text està molt bé escrit, així que recomano si es pot llegir el llibre. Ja que descriu amb exactitud moltes característiques de la facultat que probablement a molts de nosaltres ens hagi fet decidir-nos per aquesta, la nostra facultat i estudiar-hi.

Aquí acaba la sessió del dia 11 de febrer.

dimecres, 10 de febrer del 2010

Seminari -10febrer-


Aquesta sessió de seminari l'hem iniciada amb la posada al dia de les diferents activitats. Tot seguit la Laura Sánchez ha fet la lectura del llibre Amb veu de mestre de Jaume Cela, en veu alta durant uns tres minuts més o menys.
Al acabar de llegir, la resta de companys juntament amb la tutora, l'hem intentada corregir en aquells aspectes que caldria millorar, d'altra banda també l'hem esmentat els aspectes positius per tal de que la resta de companys vagi assolint les competències per realitzar correctament l'activitat de la lectura en veu alta.
Com a característiques d'una bona lectura hem establert les següents:

- Marcar l'entonació i el final del text.
- Vigilar la fonètica de les "s", les vocals neutres i la doble "l".
-  Esforçar-se en la vocalització per a un bon acte comunicatiu.
-  Tenir una bona posició del cos, és a dir, el cos recte respecte la lectura i el públic.
-  Buscar la complicitat de l'auditori, cercant mirades de complicitat.

Tot seguit, tres companyes ha explicat l'actualitat educativa seguint els patrons que havien fet servir a l'anterior seminari. Així doncs, cadascuna ha fet un recull de les notícies del món educatiu que havien publicat fins el dia anterior i tot seguit, cadascuna a criteri i elecció pròpia ha escollit una de diferent important i objecte de debat.
La primera en explicar-nos la notícia i el recull ha estat la Maria Pérez. Ha seleccionat la notícia del diari La Vanguardia amb el titular "Sols a l'escola", en aquesta s'explicava una iniciativa a Barcelona que permet que els nens vagin sols a l'escola mitjançant unes petjades grans que fan i guien el recorregut a diferents escoles i així assegurar que els nens i nenes no es perden. Aquest itinerari està recolzat per la majoria d'establiments i botigues que han disposat d'un logotip que els vinculen amb l'iniciativa i asseguren a pares i fills, que estan disponibles per a qualsevol consulta i/o ser atesos sobre el tema.
Des de seminari no ha calgut fer gaire debat per veure que la iniciativa en sí és perfecte, tant per l'autonomia dels nens i nenes com per la dependència de la que parlava l'Eulàlia Bosch al llibre "Educació i vida quotidiana. Històries breus de llarga durada" que tenen els pares dels fills i que sovint impedeixen que aquests volin per sí mateixos. D'altra banda, també tots hem estat d'acord que aquesta iniciativa pot dur-se a terme a la gran ciutat però sempre amb gran mesura i tenint en compte els barris en que s'hi inicien, ja que més val prevenir que curar.

Tot seguit, ha estat la Sònia Pérez, la que ens ha comentat una altra notícia, en aquest cas la notícia escollida era "Plan para acabar con los vaivenes políticos en el sistema educativo" publicada a El Periodico.
A partir d'aquesta notícia, la Sònia ens ha comentat l'entramat de la mateixa, i es que el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo a fet una proposta en l'àmbit educatiu. El ministre proposa que totes les reformes educatives que es vulguin dur a terme hagin d'estar aprovades per dos terços del Parlament, i així donar a aquestes lleis una estabilitat i durada que faciliti la seva implantació i desenvolupament.
D'altra banda, aquesta notícia també destacava un altre aspecte important per l'àmbit educatiu, i es que Gabilondo proposa un augment de les ajudes i beques per als estudis universitaris, així com una europeïtzació de les universitats que promoguin passarel·les europees.
Aquesta proposta, també destaca el reforç del Batxillerat mitjançant el darrer curs de l'ESO, que serà més aviat orientatiu que no pas tant formatiu, d'altra banda el Govern pretén fer de l'Educació Secundària Obligatòria una etapa on a mida que els alumnes vagin avançant, a part de formar-los, també proporcionar-los una orientació acadèmica de futur i personal.
Finalment, es vol aconseguir una ampliació de les places vacants en l'etapa infantil i primària.
Tots hem vist bé, que es necessitin dos terços del Parlament per aprovar una llei, ja que així no dependria del partit que governés i les lleis que s'aprovessin durarien més que els quatre anys que es triga a convocar eleccions de nou, personalment penso que d'aquesta manera es donarà més estabilitat a l'educació.

Finalment, la Sara Olmo ha escollit l'entrevista que rep el títol "Quan ensenyem mates també estem ensenyant català, castellà i anglès" realitzada a la Rosa María Ramírez publicada a El Periódico.
La Rosa María Ramírez és la directora de l'escola Vila Olímpica situada al barri del Raval i ha explicat a El Periódico que dins de cada matèria, en les quals s'inclouen les llengües i la resta d'assignatures on la llengua no va explícitament lligada, l'escola de la qual és directora segueix una metodologia en la que s'introdueix alguna de les tres llengües vehiculars del centre. A més, dins del centre també és treballa per a la inclusió dels infants, mitjançant USEE (Unitat de suport a l'Educació Especial). Així doncs, podem establir que les bases d'aquesta escola són unes premisses perfectament adaptables al segle XXI.
Des del seminari hem estat d'acord en establir aquesta escola com una que realitza un important treball de socialització, inclusió i adaptació degut al seu nombrós flux d’immigració provinent de diversos països.
A més, aquesta política de centre ajuda als infants a adquirir les llengües vehiculars que són el català, el castellà i l'anglès, aquesta darrera poc a poc s'implanta en la nostra societat.

Per acabar la sessió, hem esmentat idees que podem dur a terme en les darreres sessions de seminari que ens queden lliures. Aquestes han estat:
- Parlar sobre conflictes i resolucions a l'aula.
- Fer un visionat de pel·lícules i documentals dedicats a l'educació.
- Fer una sortida pedagògica.
- Esmentar possibles didàctiques que aplicar a l'aula per a conflictes, matèries...
- Tècniques d'estudi.
- ...


Aquí acaba la sessió del dia 10 de febrer.

dimecres, 27 de gener del 2010

Una nova porta




Comencem un nou quadrimestre, amb noves assignatures, nous professors i nous grups de seminari.
En aquest nou seminari, hem canviat també al mestre que l'imparteix per una mestra.
A més, en la sessió d'avui hem fet una ronda presentant-nos inclosa la mestra, per tal de crear-nos un perfil de cadascun dels companys que m'acompanyaran al llarg d'aquest semestre.
Tot seguit, la mestra ens ha explicat en un eix més o menys horitzontal com serà el treball del semestre, per tal de introduir-nos en matèria i així no ens adormim de bon començament.
Per això ja s'han repartit les dates de l'actualitat educativa, de l'entrevista personal, així com de la lectura preparada en veu alta, aquesta activitat es veu que d'altres seminaris ja la feien, tot i que el nostre no i per tant serà tot un repte això de preparar-se una lectura (fragment) per llegir-la davant els companys i la mestra.
Aquesta activitat, m'ha semblat interessant, ja que he pensat que al llarg de la nostra inserció al món laboral, la nostra veu estarà exposada constantment davant els nens i nenes i per tant cal treballar des de bon començament l'entonació, la rapidesa i d'altres aspectes que de segur influiran en el nostre què diari.
Tot seguit, de forma justa i a l'atzar s'han establer els grups d'actualitat educativa i ens han esmentat que aquest semestre tornarem a realitzar activitats extraordinàries, cosa que m'ha agradat.
Seguidament, se'ns ha explicat com hem de fer la continuació del bloc ( ja que també es pot realitzar en suport paper) i els esquemes de treball que haurem de seguir en els treballs de les dues lectures que haurem de realitzar. Aquestes lectures són ''Educació i vida quotidiana'' de l'Eulàlia Bosch, i un altre llibre ha escollir de la Carme Riera.
Finalment, se'ns ha parlat de la jornada de Sant Jordi, dels concursos de literatura, fotografia i audiovisual i les bases dels mateixos.
Tot seguit, hem acomiadat la sessió amb el deure d'omplir un full amb dades personals per tal de que la tutora ens conegui una miqueta més.