Els tòpics i els estereotips es poden considerar "mitges veritats", perquè parteixen d'aspectes de la realitat que després es presenten com si fossin "la veritat".
Per fer un anàlisi correcte primer dibuixaré una mica el concepte de tòpic i de estereotip:
- Segons l'enciclòpedia catalana: ESTEREOTIP: Conjunt d'idees que un grup o una societat obté a partir de les normes o els patrons culturals prèviament establerts.
- Segons l'enciclòpedia catalana: TÒPIC: Expressió trivial emprada sistemàticament en el mateix sentit.
Tot seguit explicaré les veritats dels tòpics proposats i les confusions que poden provocar.
tòpic 1: Una imatge val més que mil paraules
Aquest és un dels tòpics més extessos i que diem amb més freqüència.
Aquesta oració només és certa en alguns casos concrets, però no generalment, ja que la llengua té una gran capacitat per arribar als termes més abstractes, que sovint ni els gestos ni les imatges ens poden definir.
És a dir, amb imatges podem definir algunes coses, però totes tenen un significat que passa per les paraules, llavors això de que una imatge val més que mil paraules, no seria, en la majoria de casos, cert, perquè amb mil paraules es poden dir moltes coses i amb una imatge només s'hi descriu una o unes poques.
tòpic 2: Davant de la televisió, el receptor és passiu.
En certa manera seria veritat, però fins a un cert punt, és a dir, el receptor és passiu perquè no escull que vol veure en cada moment, la televisió ofereix uns programes en els diferents canals i no es poden canviar al gust del consumidor, tot i que és cert que pot canviar de canal, i aquest aspecte treu veritat a el tòpic.
Però en l'hipotètic cas de que l'espectador no volguès veure cap de les sèries que s'emeten en una determinada hora als diferents canals, no tindria cap més remei que o tancar el televisor o veure-les.
Per tant, trobo que és cert que el receptor és passiu quant està davant la televisió.
tòpic 3: La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència.
No crec que hagi d'ésser així, tot i que és cert que incentiva.
La viòlencia des de la televisió dóna idees de com agredir, de com fer mal, en definitiva de com tenir una actitud violenta. És quan es poseeix una actitud violenta quan el tòpic es compleix. Ja que ajuda als agressors a creure que allò que fan és normal.
I llavors el que no entenc és perquè encara admeten les sèries violentes a la televisió?
tòpic 4: La televisió és un mitjà generador de "modes"
Sincerament no crec que res d'aquest tòpic sigui cert. La ''moda'' entesa com a manera de vestir és causada per les botigues de roba, que estan predisposades a les passarel·les que imposen les noves vestidures, la televisió com a màxim el que fa és donar a conèixer mundialment la moda que ja està més que decidida.
Ja que si els dissenyadors pensen que és l'hora de dur pantalons més amples, les botigues independenment de les que siguin adapataran la seva roba per poder dur-la amb pantalons més amples, i conseqüentment fabricaran pantalons més amples.
Així que la televisió no és res més que un mecanisme de publicitat, en aquest cas.
tòpic 5: La televisió és una finestra oberta a la realitat
Això és el que deuria ser, però com sabem exactament que és així? Podrien enganyar-nos i ens creuriem que és cert. Si tot el que diuen és cert, perquè cada telenotícies diu la seva envers una notícia que de manera objectiva deuria ser la mateixa per a tots?
Actualment, com sabem que tot el que la televisió diu o esmenta és cert? I no pot ser un muntatge fet amb les noves tecnologies que existeixen?
Bé, jo personalment estic en contra del tòpic en qüestió, ja que cada canal de la televisió pren la realitat pels seus interessos ideològics, etcétera.
tòpic 6: Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències
Aquest tòpic crec que està basat en una realitat, ja que quant més surt un anunci contra el maltracte o notícies que en parlen, etc., la gent que les veu, tot i que inconscientment, les acaba veien normal i és aquí quant sorgeix el típic comentari: Oh un altre cop una dona maltractada assassinada, però no passa d'aquí, és a dir, estem insensibilitzats envers aquest tipus de notícies perquè són el pà de cada dia.
Per això hi ha canals de la televisió que ofereixen tipus d'anuncis conscienciadors distribuits en cadascun dels mesos de l'any, així els receptors ens sobtem cada cop que veiem que un bosc s'ha incendiat, que han mort una persona, i un llarg etcètera de notícies que desgraciadament passen en la nostra realitat real.